• gabinety lekarskie i stomatologiczne
    • salony kosmetyczne i fryzjerskie
    • hotele i lokale gastronomiczne
    • kluby fitness, gabinety rehabilitacyjne i masażu
    • biura, hale produkcyjne i magazynowe
    • apteki, sklepy małe i wielkopowierzchniowe
    • chłodnie warzyw i owoców (stosowanie permanentne)

Przeprowadzanie zabiegów ozonowania w przestrzeni firmowej ma ogromny wpływ na efektywność i komfort pracy, a także jakość obsługi klienta. Zadaj sobie pytanie. Jeśli któryś z Twoich pracowników jest alergikiem, to czy jego praca jest wydajna w sezonie pylenia roślin? Z pewnością jest mniejsza i nie jest to jego złą wolą, ale ten spadek wpływa na obroty firmy.

Jeśli prowadzisz gabinet lekarski lub stomatologiczny, salon kosmetyczny lub fryzjerski, to czy stosujesz ozonowanie? Jeśli tak, to w jakim celu? Odświeżenia powietrza, dezynfekcji, a może neutralizacji alergenów? Czy przy okazji dbasz o bezpieczeństwo swoich pracowników i klientów? Warto o to dbać, ponieważ w tego typu obiektach jest duża rotacja ludzi, którzy przy okazji wejścia do gabinetu, czy salonu przynoszą ze sobą bogatą florę bakteryjną i wirusową. Takim środowiskiem są także kluby fitness, gabinety rehabilitacyjne i masażu, spa. Bakterie, wirusy, nieświeże powietrze – to wszystko obniża komfort pracy i korzystania z usługi.

Ozonowanie w branży HoReCa staje się coraz bardziej popularne i na szczęście jest to działanie świadome. Czyste otoczenie zarówno w kuchni jak i restauracji ma wpływ na obrót finansowy restauracji. Kto lubi spożywać posiłek w restauracji, w której unoszą się kuchenne zapachy? A jeśli pokój hotelowy jest niesprzątnięty – to czy Wasz klient będzie zadowolony? Poza tradycyjnym sprzątaniem warto go regularnie ozonować.

Stosując ozonowanie trzeba pamiętać, że ten zabieg będzie skuteczny tylko wówczas, gdy osiągnie się odpowiednie stężenie ozonu, utrzymane przez odpowiedni czas.

Nie chodzi o produkcję ozonu w wysokich stężeniach w krótkim czasie. Takie zabiegi są z jednej strony skuteczne, ale z drugiej szkodliwe dla np. sprzętu elektronicznego lub roślin. Trzeba pamiętać, że wyprodukowana duża ilość ozonu będzie się długo rozpadać, więc pomieszczenia i tak będą przez dłuższy czas niezdatne do użytku. A duże stężenie to proporcjonalnie wzrastające ryzyko.

Drogi przedsiębiorco – jeśli przeprowadzasz ozonowanie na własną rękę i zatrudniasz choćby jednego pracownika, pamiętaj także o kwestiach formalnych związanych z BHP. Samodzielne używanie ozonatora w celu dezynfekcji Twojej przestrzeni firmowej, nakłada na Ciebie obowiązek uwzględnienia tego w karcie oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy, oraz musisz uwzględnić kwestie zagrożeń związanych z ozonowaniem w szkoleniu bhp pracownika.

Jeśli zlecasz to profesjonalnej firmie nie masz takiego obowiązku.

Pracując z nami zyskujesz pewność, że zabieg ozonowania przeprowadzony będzie profesjonalnie i bezpiecznie. Ozon dotrze tam, gdzie nie dotrze się tradycyjnym opryskiem czy „szmatką”.